Hoe moet ik met de Downrigger vissen in Spanje?

downrigger vissen spanje

Vissen met de Downrigger – Hoe vaak gebeurt het niet dat je aan het slepen bent en dat je op grote diepte mooie vis ziet staan?

Op de meren zit de grote forel vaak heel diep. Maar ook op zee zitten de grote jongens vaak niet aan de oppervlakte en moet je ze dieper gaan zoeken. Maar hoe krijg je je aas zo diep? Normaal kunstaas of natuurlijk aas vissen op zichzelf vaak niet dieper dan 3-4 meter. Met behulp van de downrigger kan men dit aas echter op dieptes van bij voorbeeld 50m aanbieden.

De downrigger bestaat in principe uit een korte stang met een katrol waarmee een loodgewicht in de vorm van een bal op de gewenste diepte gebracht kan worden. Aan die bal is een draad met een release-clip bevestigd. De lijn gaat op zijn beurt vanaf de hengel naar de release-clip en zo naar het aas. Bij een aanbeet wordt de lijn uit de release-clip getrokken, net zoals bij een outrigger. Na de aanbeet wordt de bal opgehaald zodat deze bij de dril niet kan storen.

Het uitleggen van je hengels ligt niet voor de hand, zeker als je verschillende hengels en downriggers gebruikt. Eerst en vooral moet men ervoor zorgen dat de boot in een rechten lijn vaart bij het uitleggen zodat de lijnen niet met elkaar in de war komen. Een automatische piloot is hier zeer handig als je alleen vist.

Eerst wordt het aas te water gelaten en op een afstand van zo’n 40-50m van de boot gelegd. Daarna wordt de lijn aan de release-clip verbonden en met behulp van de downrigger wordt het aas op de gewenste diepte gebracht.

Hoe diep vis ik?

De loden bal, de staalkabel en het aas hebben bij het slepen een aanzienlijke weerstand waardoor de loden bal nooit recht onder de boot hangt. Door de weerstand van het water wordt de loden bal naar achter getrokken. De staalkabel maakt ook geen rechte lijn tussen de boot en de loden bal, maar eerder een ruime boog.

Afhankelijk van het gewicht van de loden bal, de dikte van de staalkabel, het aas, de snelheid en de stroming wordt het aas hoger aangeboden dan de downrigger in eerste instantie aangeeft. We kunnen allerlei wiskundige formules toepassen, maar omdat er zoveel variabelen meespelen, is het een kwestie van enkele meters meer staalkabel te vieren om toch op de gewenste diepte te vissen. Ervaring speelt hier een grote rol. Als het aas toch iets hoger aangeboden wordt, dan zal een hongerige vis toch de inspanning doen om naar boven te zwemmen.

Om dit probleem enigszins op te lossen werd de Z-Wing downrigger uitgevonden. In plaats van een loden bal, wordt het geheel aan de hand van een “vleugel” naar beneden getrokken. Met de Z-Wing staat de stalen kapel verticaler onder de boot dan met de loden bal. Met de Z-Wing kan men ook sneller slepen hetgeen op zee vaak nodig is.

Expert Tip

De release-clip moet de lijn bij aanbeet lossen zodat de vis gedrild kan worden. Als deze te zwak is afgesteld, dan komt het aas te gemakkelijk ongewenst los en moet de hele montage opnieuw uitgelegd worden. Dit kost heel wat tijd. Maar omgekeerd, als de release-clip te hard is afgesteld, dan kan het zijn dat de lijn bij aanbeet niet vrijkomt. Soms hangt er een kleinere vis aan de haak zonder dat we dit doorhebben.

Om dit probleem te voorkomen, raden we aan om de lijn met een elastiek aan de release-clip te bevestigen. Bij aanbeet breekt het elastiek. Een bijkomend voordeel is dat de release-clip op deze manier de lijn niet beschadigd.

Electrisch vs Manueel

Er zijn tal van modellen downriggers op de markt. De eenvoudige modellen hebben een manueel katrol systeem waarbij we handmatig de loden bal moeten ophalen. Uiteraard zijn er ook elektrische downriggers. Deze zijn vooral handig als je een beet krijgt, dan wordt de loden bal met een druk op de knop vanzelf binnengehaald en kan je je volledig op de dril concentreren.

De meest geavanceerde downriggers zijn met de dieptemeter verbonden. Op deze manier kan je het geheel onder andere zo instellen dat het aas altijd op een vaste afstand van de bodem zwemt. Aan de hand van de dieptemeter wordt de loden bal voortdurend automatisch op en afgelaten.

Vissen in Spanje

Deja un comentario