Vissen in Marbella vanuit de hoogte?

tandbaars vissen in Marbella

Hoe kan je een artikel over vissen in Marbella verkeerd vertalenEen paar maanden terug bestelden we bij een firma uit Barcelona – ik ga geen namen noemen, alhoewel ik daar heel veel zin in heb – een reeks teksten over het vissen in specifieke gebieden; bij voorbeeld “vissen in Marbella”, “vissen in Barcelona” enzovoort. Ze beweerden dat ze dit in 5 talen konden schrijven en dat ze mensen in huis hadden die vloeiend Nederlands spraken. De bedoeling was dat op deze manier dit werk door anderen gedaan zou worden en dat wij onze tijd in andere zaken konden steken. Ze zouden eerst de Spaanse versie opstellen, en aan de hand van deze teksten zouden ze de Engelse, Nederlandse, Duitse en Franse versie schrijven.

De Spaanse versie was al een hele opdracht. De algemene informatie hebben ze keurig opgemaakt (lekker Wikipedia over Marbella herschrijven…) en het deel over vissen ging ook min of meer. Toch hebben we heel wat tijd met de mensen van dit bedrijf moeten samenzitten om de hele uitleg over het sportvissen zodanig te schrijven dat het zinvol zou klinken voor “de visser”. Sommige stukken hielden echt geen steek en we zouden niet serieus overkomen bij de sportvissers.

De Nederlandse versie, een vertaling van de Spaanse tekst werd echt een ramp. Af en toe dacht je bij het lezen van de tekst over het vissen in Marbella dat deze perfect Nederlands sprekende medewerker het geheel gewoon even snel door de Google Translate geperst had. We kregen pareltjes geserveerd zoals “Gelegen aan de oevers van de Middellandse Zee tussen Malaga en de Straat van Gibraltar en aan de voet van de Sierra Blanca. Marbella is een grote toeristische trekpleister door zijn warme mediterrane klimaat en de prachtige 26 stranden die 27,9 km lineaire kustlijn van de gemeente beslaan.” – wtf??? Dit is de eerste zin van je tekst over het vissen in Marbella? Wie zal er in godsnaam nog verder lezen?

Als je “Pesca del Altura” – de spaanse term voor Big Game vissen of hoogzee vissen – door deze gezellige Hollander, vast iemand uit Zwolle of Scheveningen – laat vertalen, dan krijg je deze prachtige volzin op je bord gepresenteerd: “Visserij in Marbella in de zomer is ideaal om Blauwvin Tonijn van hoogte te vissen”. Wat moet ik me hierbij inbeelden?

Maar laat dit even duidelijk zijn: Drijvend vissen of verankerd is ook mogelijk! – ik ga de vertaler ooit nog eens het verschil vragen wat het verschil is tussen drijvend vissen en zinkend vissen…

Om de tekst dan nog eens te optimaliseren voor Google en co, moest er een 3 à 4% keer de term vissen in Marbella in voorkomen. De oplossing was gewoon een zoekopdracht doen, en zo’n 8 keer “Marbella” te vervangen door “vissen in Marbella“. Dit was een leuke zin: “Vissen in Marbella is gelegen aan de oevers van de Middellandse Zee tussen Malaga en de Straat van Gibraltar en aan de voet van de Sierra Blanca.

Omdat deze tekst gewoon onleesbaar was, hebben we het geheel maar geselecteerd en op de delete-knop gedrukt. De bedoeling is dat het geheel een luchtige, informatieve tekst zou worden die je zin doet krijgen om te gaan vissen in Marbella. Ik hoop dat dit gelukt is…

Vissen in Marbella

Marbella is niet alleen het meest exclusieve resort aan de Costa del Sol, maar het heeft op het vlak van het sportvissen ook heel wat te bieden. In het nabijgelegen Puerto Banús, waar de duurste sportwagens en jachten te vinden zijn, liggen enkele zeer goeie charters aangemeerd voor het vissen in Marbella. Met deze professionals kan men zowel gaan bodemvissen op het rif als gaan tonijn vissen op volle zee. Dat het vissen in Marbella zo goed is, is mede te danken aan de nabijheid van de Straat van Gibraltar die slechts 30 mijl van Marbella ligt. Deze zorgt voor een constante aanvoer van natuurlijk voedsel hetgeen op zijn beurt heel wat vis aantrekt.

De stranden van Marbella hebben een totale lengte van meer dan 20 km en hebben allemaal een schitterend uitzicht op de bergen. De zeebodem is in deze streek afwisselend zand met hier en daar wat rotsen. Naarmate men verder van de kust weggaat, wordt het snel dieper. Ten zuiden van Marbella, meer bepaald zo’n 8 mijl voor Puerto Banus en Estepona, ligt een gigantisch rif. Hier stijgt de zeebodem van zo’n 70m diep op tot slechts 20 diep! De zeestromen die vanuit de Straat van Gibraltar komen brengen heel wat natuurlijk voedsel aan en zorgen ook voor nogal wat opwaartse stromen. Dit alles fungeert natuurlijk als een echte vis-magneet: de rotsbodem zijn het biotoop voor tandbrasem, tandbaars, amberjack, conger, allerlei soorten murenen, zeebrasem, rode schorpioenvis enzovoort. Grote scholen sardine, makreel, horsmakreel en ansjovis komen af en aan, en die staat op het menu van onder andere de blauwvin tonijn, little tunny, bonito. LEES+

Deja un comentario